De RenteStanden

Huidige en toekomstige rente ontwikkelingen

Minder hypotheekrenteaftrek door verkoop huis bij samenwonenhypotheekrenteaftrek Mijn partner en ik hebben beiden een eigen huis. Mijn huis zal worden verkocht en ik schat dat ik daar een overwaarde van 50.000 euro aan overhoud. Ik wil een gedeelte investeringen in de woning van mijn vriend. Maar wij hadden gedacht zijn woning op beider namen te zetten, in verband met wederzijdse kinderen en in geval van overlijden.


Nu vernam ik van de belasting dat dan mijn overwaarde geheel genvesteerd moet worden in de woning, omdat anders over die 50.000 geen hypotheekaftrek geldt. Hoe zit dit precies? En is er een manier om dit te omzeilen?


Wat u schrijft klopt. Bovendien kost het ook nog eens 6% overdrachtsbelasting als u de helft van het pand van uw vriend koopt. Dit lijkt mij al met al niet een goede oplossing.


Mijn advies is daarom: maak een samenlevingcontract waarin u met uw vriend de verdere waardestijging van het pand verdeelt. Uw vriend moet een testament maken waarin u het levenslange recht krijgt om in het huis te blijven wonen. Kost per saldo een stuk minder, geen problemen met de overwaarde en u houdt het geld beschikbaar. Snel een afspraak maken met de notaris dus.

Bron: Overgeld.nl 7 mei 2007

Rente Nieuws


Minder hypotheekrenteaftrek door verkoop huis bij samenwonen.

Nieuw kabinet blijft van hypotheekaftrek af.

Nieuwe ronde verhogingen van hypotheekrente.

Oeso raadt verdere renteverhogingen af.

Meer rente nieuws in ons archief